fredag 20 november 2009

FEI:s smutsiga ridsport


SR:s rapportering om FEI-kongressen.

Man tror för helvete inte att det är sant.

I ett försök att rensa ridsporten från dopning har FEI- det internationella ridsportsförbundet, träffats i Köpenhamn för att ta fram tydligare regler för sprutor, behandlingsmedel och etik.
Generalförsamlingen träffades i torsdags i Köpenhamn och resultatet är hårresande.
Jag blir ledsen och förbannad.

Medel som tidigare varit förbjudna att använda på tävlingshästar i Sverige ¬– Medel som varit olagliga att använda eftersom de klassas som dopning, är nu tillåtna.

Enligt Svenska ridsportsförbundet (SR) sa Bo Helander igår under mötet (tidigare generalsekreterare i FEI) att förslaget är "oacceptabelt".
Jag tycker att det är ett skamligt kraftlöst uttalande.
SR uppger också att "Helander och flera delegater med honom var förfärade".
Idag, fredags när beslutet var taget, är han något tydligare:
– Oerhört allvarligt och ett väldigt svåröverblickbart beslut. Och som jag sa redan i går, helt oacceptabelt, säger en bekymrad Bo Helander från Köpenhamn, till Svenska Ridsportsförbundet.

Men den så kallade progressive-list (som talar om vilka preparat som är godkända, vilja det är nej på också nja-preparaten) , röstades det alltså ja till.
Preparat som tidigare varit förbjudna kan nu använda om halten är låg i hästens blod. Vad är det för godtycklighets -bullshit?
De svenska reglerna står fast, men om en svensk ryttare väljer att gå efter FEI:s skräckreglemente vid internationella tävlingar i Sverige, kan ryttare inte diskvalificeras och inte heller få ett idrottsligt straff.
Men i Sverige gäller svensk lag och överträdelse kan i alla fall fortfarande leda till åtal och fällande dom.

Det som ur svensk synvinkel är ett totalt magplask, ett misslyckande, ett fiasko, är faktiskt en seger för FEI. Sverige med en sådan pinsamt smutsig ridsport ser detta till trots, som ett misslyckande. Men för FEI är det ett framsteg.
– This is a true landmark moment in the history of our sport,” sa FEI:s president, Princess Haya, enligt SR.

För 20 sedan röstade man igenom ett förslag för nollgräns för exempelvis fenylbutazon (butta). Nu är medlet tillåtet. Är det det som FEI tänker på när man säger att den nya anti-dopningsreglementet kommer garantera hästens hälsa och välmående, samt en rättvis sport.

Visst luktar det lite extra illa när det kommer till dager att the progressive list, inte hade presenterats för kommissionerna eller behandlats av FEIs styrelse innan den presenterades på årsmötet i början av veckan. Det luktar kupp lång väg.
Lika skämmande är att reglementet antogs med stor majoritet.
Men Sverige, USA, Tyskland och Irland röstade emot tillsammans med några internationella arrangörer och det är i alla fall Sveriges ambition att nu arbeta för at begränsa eller förändra beslutet med the progressive list.

Bo Helander påpekar att han har "farhågor" vad det gäller medverkan från framtida sponsorer. Mina personliga farhågor rör hästarna.
Vi som är seriösa hästägare lägger ner stora pengar, resurser och tid på att förhindra våra hästar från att skada sig, bli sjuka, utvecklas och må bra. Men i jakten på den heliga graal och första plats finns det dem som sätter hästens hälsa i andra rum.

Facts and Figures
Anti-Doping and Controlled Medication Regulations: 95 in favour, 5 against
105 NFs represented (101 participated, 100 valid, 1 abstention)

Commissions Recommendations: 90 in favour, 8 against
103 NFs represented (100 participated, 99 valid, 1 abstentio)

Lists of Prohibited Substances: 53 in favour of Progressive List, 48 in favour of other List
105 NFs represented (102 participated, 101 valid, 1 abstention)

FEI Veterinary Regulations: 86 in favour, 9 against
105 NFs represented (102 participated, 95 valid, 7 abstentions)


En liten parantes:
Utredare, polis, åklagare och socialtjänst, jobbar hårt för att få skärpta dopinglagar och höja straffsatsen, vilket gör att brott mot dopinglagen kommer högre upp på polisens prioriteringslista och möjliggör för dem att lägga mera resurser på att motverka dopning. Vem trodde att det skulle komma att gynna våra hästar?

2 kommentarer:

  1. Ja, inte så förvånande. Det är inte bara travsporten som är smutsig....
    Och lagar och straffsatser känns bara som bullshit, tyvärr. De har andras intressen i sikte.

    Men Because-citatet är vackert, min häst heter Because ;o) hihi

    Hörde just att människor blir vackrare även med en katt. Eller om det var fotografiet på människan som blev vackrare om katten är med ;o)

    mvh Ingela

    SvaraRadera
  2. Men vad kul att titta in här och få läsa lite hästsnack, det var allt för längesedan!
    Hoppas allt är bra med er och att ni kan komma upp till norr snart, om inte annat få vi ta och pallra oss söderut. Har en liten tjej som skulle älska att sitta på hästryggen!:)

    SvaraRadera

Vad säg du då?