onsdag 13 januari 2010

Anithas ordlista, del 2- Bögel


You've got your mother in a whirl
She's not sure if you're a boy or a gir
l


Man har ju hört om döttrar som gör uppror mot sina fäder, om hästar som inte har samma tankar om arbete som sin ryttare och om hundar som lägger dövörat till. Gissa vem som är familjen Julén-Nilsson verkliga rebell?
Det är svårt att gissa utan att dra förhastade slutsatser, oavsett om man växt upp med tv:n som barnvakt, eller med Tjänstekvinnas son.

Är det förresten bara jag som tycker det är sjukt roligt när Johans mamma förnekar sin familj på öppen gata eftersom hon kommit upp sig i världen? Jag tror fängelsestraffet tjänade Strindberg väl.

Hur som helst. Det är givetvis modern som är den största upprorsmakaren. Som tar alla strider och pekar fel finger mot etablissemanget. Ibland är det väldigt tydligt, ibland mera subtilt, som när hon väljer att förneka Svenska akademiens Ordlista (SAOL). Men jag står givetvis på hennes sida och menar att A i SAOL står för Anitha. Och det är väl ingen slump att en stor majoritet av hennes egenkonstruerade ord rör just hästar?

– Vad betyder då egentligen; bögel?
Enligt SAOL (Svenska Anithas ordlista) betyder det ungefär: Knöl, och eller klump, alt veck.
Låt mig förtydliga genom att använda ordet i en mening: "Det var ett helvete att mocka Kalle-Filles box idag. Han hade dragit i gummimattan så den låg som en stor bögel på mitten."
Eller: "Du har ju dragit snett. Det har ju blivit en bögel på dragkedjan."
Eller: "Kalle-Fille har fått en bögel på ryggen."

Jag sökte på ordet i den verkliga SAOL, inget resultat. Jag googlade ordet och den enda kreativa förklaringen som fanns var att det skulle vara svengelska av fågel.
Bird + fågel = bögel.
Det verkar även vara ett populärt efternamn i ett land där det är förbjudet är förneka förintelsen (tack och lov).

Hur som helst, nu vet ni vad både bögel och grisepass betyder.
Idag är mamman och Greco iväg på Stefan-träning och vi håller tummarna för att det går bra. Gör det inte det, är det bara att ducka när hon kommer hem.


Svenska Akademiens resultat för Bögel.


Bögel, enligt googel bildsök.


Rudolf Bögel.


Bögel-pojken

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Vad säg du då?